Integratieve mondhygiënist

Een persoon met een menselijk lichaam is een geheel,  niet alleen een mond met tanden. Het gevoel heeft invloed op de gedachten, welke invloed hebben op gedrag dus hoe om te gaan met het lichaam. Het lichaam heeft een effect op de gedachten en gevoel. Om maar een deel daarvan te behandelen is het behandelen van symptomen zonder naar de oorzaak te kijken. Het symptoom kan een oorzaak zijn van iets anders waar geen bewustzijn op is. Het behandelen van het geheel is een behandeling op maat en zal energie opleveren!

Door oprechte communicatie over hoe het gaat en wat er speelt zijn veel symptomen in de mond gemakkelijk te herleiden en te behandelen. De essentie van deze communicatie uit zich in respect voor een ieder en het plezier in het werken met mensen en leid zo tot een complete persoonlijke behandeling op maat. 🙂

Motivatie is de belangrijkste factor.

Een professionele mondhygiëne behandeling in contact met vele disciplines, verwijsmogelijkheden voor de best mogelijke persoonlijke behandeling.

Om problemen te voorkomen dien je te kijken naar het geheel. Stress en hormonen zijn de nummer een negatieve beïnvloeders van tandheelkundige problemen en lichamelijke problemen in het algemeen. Het tandvlees is het snelst delende (ontstoken/genezende) weefsel in het lichaam. Daardoor zal een kleine verandering van de persoonlijke conditie al snel in de mond te zien zijn. Veel gezegden verwijzen hiernaar.

Op je tandvlees lopen (=in totale uitputting voortdoen, zijn laatste krachten gebruiken)

Even je  tanden op elkaar zetten (klemmen)

Knarsetandend toezien, Je verbijten

Missen als kiespijn, Op je zenuwen werken

Met de mond vol tanden staan, Een brok in je keel

Met hand en tand verzetten, Je tanden laten zien

 

IMG_1203

Voel je welkom!

Bij vergevorderde ontstekingen van het tandvlees is er een gevoeligheid voor ontstekingen die je niet voelt. Immers ontstaan de ontstekingen niet in een dag! Bloeding, roodheid, zwelling en een nare mondgeur zijn dan tekenen dat er iets aan de hand is. Behandeling en 4-6 maandelijkse nazorg is nodig om de mond te stabiliseren en onderhouden om botverlies (verder) te voorkomen. Motivatie, advies en ondersteuning zijn belangrijk om de juiste richting in te blijven gaan.

 

Review:

" Zoals jij voorspelde en ik vorige keer ook ervaarde, voelde ik me eerst moe en wat aangeslagen maar daarna gezonder en energieker dan daarvoor. Ik geloof echt dat de gezondheid van je tanden je hele gestel beïnvloedt. Aan de andere kant zijn tanden voor mensen, inclusief mezelf, nooit de eerste prioriteit. Dat worden ze wel naarmate je je tanden verwaarloost zoals ik heb gedaan. Financieel en qua gezondheid wordt het dan opeens een best wel groot ding."

"Dat maakt jouw aanpak zo krachtig. Jij begrijpt dat slechte tanden vaak te maken hebben met het stellen van prioritieten in het leven. En het leven is natuurlijk heel persoonlijk en pure psychologie. Dat is boeiend. Vind jij, vind ik. Superstoer dat jij je eigen koers vaart en het combineert. Jij lult heel veel en dat is heerlijk als afleiding en tegelijk verstop je er veel boodschappen in. Uniek. Ik krijg er energie van en ben onwijs benieuwd hoe je dat verder doet."

 

De 6 maandelijkse onderhoudsbeurt

Voor volwassen en kinderen de 6 maandelijkse onderhoudsbeurt:

  • Welke plekken moeten beter gepoetst worden en waarmee en hoe doe je dat?
  • Hoe gaat t met je tandvlees?
  • Zijn er beginnende gaatjes?
  • Tandsteen en aanslag verwijderen.
  • evt aanvullende behandeling zoals restauraties bijwerken of een medicament aanbrengen.

 

Voorzorg

Bij mensen met een auto-immuunziekte zoals diabetes en reuma is het immuunsysteem uit balans waardoor zij een vergrootte kans hebben op ontstekingen in de mond. Ontstekingen ontstaan onverwachter en veroorzaken sneller schade. Tevens dereguleren ontstekingen in de mond het afweersysteem van het lichaam zodat de auto-immuunziekte kan opvlammen en een wisselwerking ontstaat.

Wanneer het "eco-systeem" in de mond in balans word gehouden ontstaat ook balans in het afweersysteem.

Ter ondersteuning en voorkomen van diepgaande problemen is een 3-4 maandelijkse nazorg geïndiceerd.

Parodontitis behandeling en nazorg

Bij vergevorderde ontstekingen van het tandvlees is er een gevoeligheid ontstekingen. Behandeling om de 3 tot 4 maandelijkse nazorg is nodig om de mond te stabiliseren en onderhouden om botverlies verder te voorkomen. Motivatie, advies en ondersteuning zijn belangrijk om de juiste richting in te blijven gaan.

De drijvende kracht

Hormonen zijn de katalysatoren (drijvende kracht) voor ontstekingen.

Pubers, zwangeren (borstvoeding) en vrouwen met sterke hormoonwisselingen gevoeliger zijn voor ontstekingen.  De doorbloeding en gevoeligheid is verhoogt zodat het lastiger wordt tandvlees te genezen wanneer het eenmaal ontstoken is en de kans op hyperplasie toeneemt (weefselgroei).

Bij zwangeren is er kans op vroeggeboorte agv vergevorderde ontstekingen in de mond.

Tevens zijn mensen met veel stress ook ontstekings gevoelig.

Vanwege de stress geeft het lichaam continu een dosis adrenaline (= hormoon!) af waardoor ontspanning word geblokkeerd en het afweersysteem/genezing word ondermijnt.  De adrenaline zorgt dat het lichaam in vecht/vlucht modes blijft. Hierdoor voelt het minder en zijn prioriteiten verschoven, je gaat voorbij aan jezelf, een negatieve spiraal.

 

Begeleiding implantaat- en post-chirurgische behandelingen

Alvorens chirurgie in de mond plaatsvind (bijv het plaatsen van een implantaat) is het van uiterst belang dat de mond ontstekingsvrij is. In een zo steriel mogelijke mond versnel je het genezingsproces door je lichaam de optimale kans tot herstel te geven. Je vergroot daarmee de kans van slagen van chirurgie (een implantaat). Tevens vergt het onderhoud van implantaten een andere aanpak. Een natuurlijke tand heeft een bijzondere afweer: door de migratie van cellen onder je tandvlees naar boven worden tevens bacteriën mee naar buiten gedreven. Deze bijzondere manier van afweer mis je bij het plaatsen van een implantaat en dien je manueel over te nemen door diep onder het tandvlees bij de basis van de bot-implantaat hechting te flossen.

Om de levensloop van een implantaat te verlengen is nazorg om de 3 a 4 maanden bij de mondhygiënist geadviseerd.

 

IMG_6432

Hoe werkt de mond? Doe je 't goed - Dan gaat 't goed - Doe je 't niet goed - Dan gaat 't niet goed....

Je mond is een eigen ecosysteem. Het is een bak vol bacteriën, het begin van je spijsvertering. De bacteriën zetten grote dingen om in kleine dingen en de afvalstof is zuur. Wanneer de bacteriën lang op dezelfde plek blijven zitten lost dit zuur je tandoppervlak op. Dus aan jou de schone taak iedere 24 uur op alle oppervlakken de bacteriën te verwijderen zodat de zuurgraad in de mond neutraliseert en het glazuur zich weer kan herstellen dmv de kalk uit je speeksel en de fluoride. Je kunt je glazuur zien als een beeld met pixels. iedere glazuurkristal is een mineraal, een pixel. Wanneer glazuur demineraliseert heb je een onscherp beeld, door het oppervlak lang genoeg bloot te stellen aan fluoride (tandpasta of mondwater zonder alcohol) remineraliseerd het weer tot  een hard oppervlak dat te glad is voor bacteriën om te hechten en makkelijker schoon te maken is. Een ultra-full-HD beeld.

Vrijwilligerswerk

Tijdens reizen mensen helpen zoals in Sri Lanka! 🙂

Sri Lanka

Volgende stappen...

Wil je een review geven of ben je geïnteresseerd in een behandeling? Voel je vrij om een afspraak te maken bij een van de onderstaande praktijkadressen of stuur me een mail naar [email protected]