Yoga oefening om de neusademhaling te stimuleren.
‘Door het beoefenen van pranayama winnen je woorden aan kracht’. Mansukh Patel

 

Pranayama is een van de krachtigste middelen om controle over de geest te krijgen. Je hebt het misschien wel ervaren, als je gehaast bent gaat je ademhaling sneller en wanneer je aan het mediteren bent is het ritme van je ademhaling langzamer. Bij het langzamer ademhalen worden ook je gedachten rustiger. Er komen minder gedachtes in je op, je krijgt tussenpauzes. Uiteindelijk komt je terecht in je stiltepunt.

Met behulp van ademhalingstechnieken kun je dit proces stimuleren. De wisselende neusademhaling, nadi sodhanam is daarbij een van de belangrijke peilers.

Wisselende neusademhaling – Nadi sodhanam

• Ga gemakkelijk zitten, op je meditatie kussen of op een stoel. Wordt je bewust van de inademing en de uitademing, en van de luchtstromen door je neusgaten.

• Plaats de rechterduim zachtjes op het rechterneusgat, de middelvinger tussen de wenkbrauwen, op je neusbrug en de pink zachtjes tegen het linkerneusgat.

• Duw het linkerneusgat dicht met de pink. Adem volledig in door het rechterneusgat. Duw met de duim het rechterneusgat dicht, ontspan de pink, open het linkerneusgat en adem uit.

• Adem in via het linkerneusgat, sluit daarna dit neusgat, ontspan de duim, open het rechterneusgat en adem rechts uit. Dit is een volledige ronde.

• Herhaal dit meerdere malen. Doe de oefening ongeveer 5 minuten.

• Adem daarna weer rustig in en uit en ervaar na.

Je kunt de oefening uitbreiden door na de in- en uitademing een adempauze in te lassen. Uiteindelijk kun je komen tot een even lange inademing, pauze, uitademing en pauze. Bijvoorbeeld tot 4 tellen inademing, 4 tellen rust, 4 tellen uitademing, 4 tellen rust (4:4:4:4). Ook wel de sama vritti genoemd.

Doe bij pranayama oefeningen altijd dat wat voor je werkt. Zodra je merkt dat je lichter in het hoofd wordt of zelfs duizelig, ga weer terug naar je gewone ademhalingsritme. Hou de adempauze kort bij hartproblemen.

Je kunt merken dat een van je beide neusgaten wat dichter zit dan de andere. Dit hoeft niet door verkoudheid te komen maar is een natuurlijk ritme. De cyclus hiervan is meestal om de 2 uur. De dominantie van de ademhaling is gerelateerd aan de activiteit van de hersenhelft. Vandaar dat nadi sodhanam helpt om de linker- en rechter hersenhelft in evenwicht te brengen. In je linker hersenhelft werkt je logische denken, je rechter hersenhelft geeft toegang tot je intuïtie en daarmee tot je onderbewuste.

Ook wordt je hartslag vertraagd, wat zorgt voor vermindering van stress en angsten.

De luchtwegen worden schoongemaakt, waardoor verstoppingen kunnen worden voorkomen. Ook heeft het een preventieve en genezende werking voor verkoudheid.

Nadi sodhanam helpt ook om een onrustig gemoed te kalmeren. Deze pranayama is een goede voorbereiding voor je meditatie.

 


‘Door het beoefenen van pranayama winnen je woorden aan kracht’. Mansukh Patel