De relatie tussen stress en fysieke klachten

Werkstress is en blijft beroepsziekte nummer 1 en veroorzaakt ook fysieke klachten. Langdurige stress veroorzaakt hoofd-nek en rugklachten, slapeloosheid, hyperventilatie, koude handen /voeten, wazig zien, hoge bloeddruk/ hartklachten, maag /darm klachten, duizeligheid en men is vatbaarder voor ziektes en infecties. Het kan dus voorkomen dat de oorspronkelijke stressor is verdwenen maar dat de lichamelijke klachten die hierdoor zijn ontstaan een nieuwe stressor vormen.

 Langdurige stress

Kortdurende stress is niet ongezond en heeft zelfs een positieve invloed op je gezondheid. Langdurige stress daarentegen zorgt voor fysieke klachten doordat de spieren van bijvoorbeeld hoof-nek en rug voortdurend aangespannen zijn en onvoldoende tijd krijgen om te herstellen. De spieren verzuren en kunnen pijnlijk aanvoelen. Dit proces kan ook s ’nachts ontstaan waardoor het lichaam bij het opstaan verstijfd is.

Langdurige stress leidt uiteindelijk naar een burn-out omdat de stress zich blijft opstapelen en men geen rust inlast om te herstellen. Symptomen van fysieke klachten door langdurige stress: constant rug en nekklachten, stijfheid bij het opstaan, regelmatig hoofdpijn, vermoeidheid, gewichtstoename in vet, osteoporose etc.

 Luister naar je lichaam

Allereerst is het handig om te achterhalen of jij een groot risico loopt op een stress-ziekte. Hierbij kun je eventueel de DRAM vragenlijst gebruiken of de vragenlijst via: check je werkstress. Weinig mensen gaan naar de dokter zodra ze bepaalde symptomen hebben.  Indien je last hebt van stress, zijn er verschillende manieren om de stress te bestrijden waardoor je mentaal en fysiek weerbaarder wordt:

  1. Let op je voeding (vermijdt suikers, bewerkt voedsel, vruchtensappen)
  2. Start met (personal) training, bootcamps, yoga, mindfullness.
  3. Las regelmatig een rustpauze in, door de gehele dag.
  4. Doe een uur je telefoon en je e-mail uit.
  5. Plan elke week iets in waar jij een glimlach van krijgt.
  6. Raadpleeg je huisarts/counselor indien de klachten blijven aanhouden.
https://www.voorpositiviteit.nl/positieve-affirmaties/